El Claustre del Carme fou construït per l’ordre carmelita entre 1750 i 1808. D’estil neoclàssic, l’espai més interessant des d’un punt de vista arquitectònic és el claustre, la planta baixa del qual ha estat utilitzada des de 1884 com a mercat de la ciutat.
Fou remodelat a finals del segle XX per convertir-lo en un centre comercial adaptat als nous temps. La planta superior acull diversos usos culturals, com el Conservatori Professional de Música de Menorca, la Biblioteca Rubió Tudurí i les Escoles Municipals.
—
A la vora l’esglèsia neoclàssica del Carme iniciada el 1750, el “claustre del convent del Carme” edificat entre 1750 i 1808, convent que va allotjar a l’ordre dels carmelites, que més tard va ser el palau de la justícia i presó, s’ha transformat en una sèrie d’espais per l’ús cultural, entre ells el que mostra els fons de la Fundació Hernández Mora. Però també s’hi concentra el Conservatori Menorca, l’Escola Municipal de Música Ceràmica i Pintura, la Sala d’Exposicions, la UNED, etc..
El conjunt de “Sa Plaça” és un mercat d’establiments on a la planta baixa del Claustre es situen les parades de carns, fruites i verdures procedents del camp menorquí que ja du més d’un segle ocupant aquest recinte, i davall el pati s’ha creat un nou espai comercial comunicat amb l’aparcament subterrani de la Plaça Miranda. Fruites i verdures, embutits i formatges de l’illa, carn, forn de pa, roba, premsa, menjars preparats, sabates, cafeteria Sa Plaça, bar Sa Terrassa…Tot és dins es claustre.
Durant l’estiu es realitzen activitats culturals i lúdiques a la plaça central del claustre. Un espai que ofereix un espai únic per prendre una copeta, cafès, tes i un bon còctel, però també per vermuts, torrades i entrepans…una bereneta en un entorn tranquil per les tardes, i amb sorpreses i actuacions musicals cap al fosquet.
—
El Claustro del Carmen es un edificio emblemático de la ciudad de Mahón. Forma parte del conjunto de la Iglesia del Carmen, la más grande de la ciudad, situada en la plaza que le da nombre a la misma. Fue fundada por la Orden de los Carmelitas, al igual que el antiguo convento situado detrás del templo donde se conserva su bello Claustro. Su construcción se inicio a mediados del siglo XVIII y no fue finalizada hasta el siglo XIX. Es un templo de estilo neoclásico en el que se guarda la imagen de la Virgen del Carmen, patrona de los marineros, muy venerada por los habitantes de la población.
El claustro del Carmen se sitúa detrás de la Iglesia del Carmen formando conjunto con ella y es uno de los edificios más visitados de la Ciudad de Mahón. Edificado de 1750 a 1808 al mismo tiempo que la iglesia, los trámites comenzaron en 1683 y se vio transformado, por la desamortización en 1835, albergó la cárcel, los tribunales de justicia y el mercado.
En la década de los ochenta se convierte en centro cultural, conservando el mercado. Actualmente sigue manteniendolo en la planta baja ademas de diferentes instalaciones culturales . El piso superior acoge las aulas municipales, el conservatorio de música, la UNED, salas de exposiciones temporales y el Museo Hernández Sanz – Hernández Mora .Es de estilo Barroco y destacan sus sólidos contrafuertes ahora difíciles de ver.
Alberga uno de los mercados más tradicionales de Menorca, sede del popular Mercat del Carme, que ofrece confección, productos gastronómicos y piezas de bisutería que pueden adquirirse en esta plaza abierta al público y de techo descubierto que también en la actualidad en su interior realiza diferentes actividades culturales como conciertos, exposiciones y espectáculos, destacando el conocido Festival Internacional de Jazz de Menorca.
Fruites i verdures, embutits i formatges de l’illa, carn, forn de pa, roba, premsa, menjars preparats, sabates, cafeteria Sa Plaça, bar Sa Terrassa…Tots és dins es claustre.